Hvor lyset er

Den historiske roman, HVOR LYSET ER, udkom den 4. juni 2020 på forlaget Gyldendal. Romanen udspiller sig fra 1892-1962 og er fortællingen om kunstnerparret Carl og Ely Fischer og de valg, de tog i kunstens og kærlighedens navn. Valg, der havde store omkostninger for dem selv og deres nærmeste.

HVOR LYSET ER var nomineret til DR Romanprisen 2021.

Her kan du læse bidder af anmeldelser og finde links til artikler og podcasts. Nederst på siden finder du et par videoer, hvor jeg fortæller om HVOR LYSET ER. Find romanen hos Gyldendal her.

Med sin fjerde roman lægger en altid velskrivende Malene Ravn yderligere alen til sin fine skrivekunst. Som en dreven maler arbejder hun selv med at skabe fokus på detaljer gennem bevidste udeladelser. Alt det usagte, man fornemmer undervejs, giver de faktiske ord tyngde og sætter læserens fantasi i gang.
”Hvor lyset er” er en medrivende og tankevækkende bog skrevet af et empatisk menneske.
★ ★ ★ ★ ★  Christian Møgeltoft i Jyllandsposten d. 5. juni 2020 og Bogrummet.dk

En meget klog roman om en kunstners dæmoner.
★ ★ ★ ★ ★ Preben Rasmussen, Dagbladenes Bureau

Malene Ravn er en forfinet forfatter, raffineret i sit sprog og stilfuld i konstruktionen af sit plot, og hun formår at skrive smerten og sårbarheden ud gennem en enkel fortælling, der følger Carl Fischers liv fra han er fem år gammel i 1892 og til hans død i 1962.
Og hun skriver, som Carl Fischer malede. Lyset og letheden er det, man ved første øjekast indfanges af, men jo mere man ser, jo mere man læser, des tydeligere træder melankolien og mørket frem. De dybere psykologiske lag reflekteres som genspejlinger, der i første omgang kan synes luftige og vægtløse, men som efterhånden trænger ind i beskueren og læserens blik for at lægge sig som en stille sørgmodighed.
Det betyder ikke, at »Hvor lyset er« er en entydig mørk historie. Både Fischer og Ravn søger netop lyset, og undervejs er der masser af små solstrejf og funklende tableauer, hvor farver changerer, og varmen reflekteres.
★ ★ ★ ★ Merete Reinholdt i Berlingske d. 19. juni 2020

Forfatteren Malene Ravn, der fik sit store gennembrud med slægtsromanen I dine øjne fra 2018, er med Hvor lyset er nu tilbage med endnu en velorkestreret og varmblodet slægtsroman, som jeg har haft svært ved at lægge fra mig.
Nanna Goul i Information d. 4. juni 2020

Det er Malene Ravns store fortjeneste, at hun er solidarisk med alle sine personer og gennemlyser dem med alle de både fejl og fortrin, de måtte have. Ingen dømt, ingen frikendt, men forstået.
Romanen er rig på stof, der er forløst i rammende scener.
♥  ♥  ♥  ♥  May Schack i Politiken d. 13. juni 2020

Ravn maner mørket frem, afdækker revner og sprækker. Den idelige stræben efter lyset, der på paradoksal vis bringer mørket med sig. Afstanden mellem maleren og mennesket; de følsomme penselstrøg og Carls kynisme. (…) Hvordan en ulykkelig barndom går igen som et spøgelse gennem generationer.
★ ★ ★ ★ Katrine Maria Amann i Kristeligt Dagblad 25. juni 2020

Fremstillingen af lille Hans, og senere den voksne mand, er ægte rørende.
“Hvor lyset er” viser, hvordan nok så gode viljer falder på stengrund, når psykisk sygdom, selviskhed og kunstens krav tager magten.
Klaus Rothstein i Weekendavisen 10. juli 2020

“Hvor lyset er” er både et flot psykologisk portræt og en velfortalt historisk roman.
♥  ♥  ♥  ♥  ♥ Anna Møller i Femina 23. juli 2020

Malene Ravn fik sit helt store gennembrud med romanen I dine øjne fra 2016. Hun er nu tilbage med endnu en stor fortælling, hvor hun graver dybt ned i en skelsættende periode i historien og en markant kunstner, som var oldefar til hendes mand. Det er en gribende og meget smuk fortælling.
Britta Riis Langdahl på Litteratursiden d. 24. juni 2020

Dette er en fantastisk, velskrevet og medrivende bog. En folkelig og dramatisk fortælling om den danske kunstner Carl Fischer og hans liv. En bog som jeg kun kan anbefale på det varmeste!
🦉🦉🦉🦉🦉(5/5)
Bianca Tranberg, Biancas Bogreol d. 4. juni 2020

Jeg slugte hvert et ord råt, og følte, at karaktererne vandrede ud ad siderne og lige ind i mit hjerte. (…) “Hvor lyset er” er en gribende og sanselig historisk roman om kærlighed, kunst, bohemeliv, sygdom, mørke og lys. Så hvis man er vild med historiske romaner, så bør man omgående kaste sig over denne velsvungne perle af en bog. Læn dig blot tilbage og nyd et besøg i Kongens København anno 1899-1962. Men sæt god tid af. For denne varmblodede og velskrevne roman er svær at lægge fra sig.
Anne Wehner, Bogblogger.dk d. 18. juni 2020

Det her en rigtig roman-roman. Velkomponeret og en virkelig skøn læseoplevelse, længder bedre end den foregående, efter min ydmyge mening. Tillykke Malene Ravn med en stor dansk roman!
Ditte Engels, Litteraturdk d. 4. juni 2020

Malene Ravn har skrevet en rørende, dramatisk og underholdende roman (…) En bog om ambitioner, begær, kærlighed, uformåenhed, ensomhed og kunst.(…) Det er virkeligt god fordybelseslæsning, perfekt til en regnvåd sommerhusdag.
★ ★ ★ ★ ★ (5/5) Superheltemor d. 23. juni 2020

“Hvor lyset er” er en bog, der er virkelig svær at lægge fra sig. Der er hjerteskærende passager i bogen, hvor man skal være lavet af sten for ikke at fælde en tåre. Jeg blev oprigtig rørt af “Efterskriften”.
Bogen er smuk på alle måder, og den får min varmeste anbefaling.
Anette Andersen, Anettes Litteratursalon d. 8. juni 2020

Hvis du er til historiske romaner, bør du helt sikkert læse denne perle
Bog_finken d. 23. august 2020

Bogen er et helt lille kunstværk i sig selv. Ordene er som penselstrøg, der er fokus på farver, lys og perspektiver. Den skildrer livet så fint og forunderligt. Barskt, men uden fordømmelse.
★ ★ ★ ★ ★ (5/5) Trolderier d. 26. august 2020

Er man til historiske romaner, er dette en absolut must-read!
Bogbefaling d. 26. juli 2020

Der er så mange lag i Hvor lyset er, det er virkelig en rigtig god bog.
Helles Bogomtaler 29. juni 2020

En personlig gennemglødet, lavmælt familiehistorie fortalt med stor empati og psykologisk forståelse. Om kærlighed og mor-barn relationer, børn der gøres fortræd, sårbarhed og ensomhed. Oveni får vi en aktuel påmindelse om de menneskelige konsekvenser af at leve socialt distanceret fra sine allernærmeste og om at miste, savne og forsøge at genfinde familiemæssige relationer. Indlevende og fin sommerlæsning.
Birgitte Krejsager, Litteratursamtaler med mening d. 21. juli 2020

Malene Ravn skriver virkelig godt. Hun kæler for sproget og har flere steder et meget billedligt sprog. (…) Ligesom jeg var begejstret for hendes bog ’I dine øjne’ – som også er baseret på en virkelig historie – lod jeg mig rive med af denne fortælling om Carl og Ely. En velskrevet, interessant historie.
★ ★ ★ ★ ★ Vibeke Holm Andersen, Bogrummet d. 15. august 2020

Medrivende og særdeles velskrevet roman, som er meget læseværdig. En virkelig god læseoplevelse, hvor karaktererne fremstår så levende, at man som læser lever sig helt ind i fortællingen. Kan varmt anbefales.
DBC lektørudtalelse

Podcast og levende billeder

Stines Søndag på P2, d. 7. marts 2021

P1 podcast DR Romanprisen 2021

Litteratursiden DR Romanprisen 2021

Kulturen på P1 d. 3. juni 2020

Gyldendal Forfattermorgen d. 17. juni 2020

Ugens bog i Stream d. 14. august 2020

Kræs i Radio4 d. 21. august 2020

Mellem Linjerne Radio4 6. december 2020.

Artikler
Politiken 14. juni 2020

Jyllandsposten  9. juni 2020

Alt 17. juni 2020

Ugebladet Søndag  uge 24 2020

Vejle Amts Folkeblad 15. januar 2021

Bloginterviews
Anettes Litteratursalon 6. december 2020

Et kapitel om dagen 31. december 2020

Se Litteratursidens film om ‘Hvor lyset er’ 2021:

Se min samtale med Mikkel Fønsskov til Gyldendals Bogfestival 8/11 2020:

 

Se Gyldendals video om “Hvor lyset er”, 2020: