I dine øjne

Slægtsromanen I DINE ØJNE udkom d. 20/9 2018 på forlaget Gyldendal. Det er fortællingen om Erik, som bliver født som uægte unge i 1930’ernes Aalborg, historien om hans kinesiske far, hans unge mor og den familie det lykkes ham at skabe i København.

Her kan du se citater fra anmeldelser, og nederst er der links til artikler, podcast og tv. Find bogen hos Gyldendal her.

 

★ ★ ★ ★ ★ Merete Reinholdt i Berlingske Tidende 27. oktober 2018
“(…) så er det magisk både i kunstnerisk og medmenneskelig forstand, når en forfatter kan hente det skjulte frem i lyset og skabe en fortælling, der sprogligt og handlingsmæssigt sitrer af nerve, indlevelse og udsyn, og som på sin egen dæmpede måde giver læseren et klarere syn på dansk historie og dansk selvopfattelse gennem tiden. »I dine øjne« er en på alle parametre fremragende roman.”

 

“Fast og flydende slår skarpt mod hinanden i Malene Ravns mesterligt fortalte nye roman, I dine øjne. I romanen møder kroppens bløde, flydende en omverden, der kræver hårdhed af dem, som vil overleve. Det lykkes for barnet Erik, der størkner for læserens øjne – men han betaler en pris for at holde sammen på sig selv.
Med I dine øjne har Malene Ravn skrevet en stor og bredspektret slægtsroman, der adskiller sig fra hendes tidligere ordknappe bøger, Det eneste rigtige (2014) og Mia (2016). Genkendelig er en suveræn fortæller, der i et kropsnært sprog fremstiller sammenhængen mellem barn og voksen.”
Marie Louise Kjølbye i Information 21. september 2018

 

Malene Ravns ‘I dine øjne’ er en stærk og rystende slægtssaga om kultursammenstød i et Danmark af i går.
(…) gennem Ravns smukke og empatiske persontegninger kommer alle romanens figurer – nærmest uden undtagelse – til at kravle ind under huden på læseren.
♥  ♥  ♥  ♥ Sophie Engberg Sonne i Politiken 16. november 2018

 

Malene Ravn skriver så smukt, at selv et stenhjerte må briste.
(…)
Romanen har et kæmpe potentiale for at blive læst af alle generationer, fordi den har noget at sige os alle. Det er en slægtsroman, en generationsroman, en historisk roman, en menneskeroman, der kan huske os på, hvad omsorgssvigt, mangel på kærlighed og empati og et afstumpet menneskesyn gør.
Marianne Träff på Litteratursiden 5. oktober 2018

 

Malene Ravn skriver varmt og klogt om menneskers uformående følelsesliv.
(…)
I dine øjne er en sand slægtsroman i den forstand, at den ikke bare fortæller en families historie over fire generationer, men først og fremmest fokuserer på hvad generationerne gør for, med og mod hinanden. Man kan ikke undslippe sin familie, men man kan lære at overkomme den!
Katrine Lester på Bogblogger.dk 1. november 2018

 

“”I dine øjne” er en slægtshistorie, der spænder over perioden 1899 til 2001. Den fokuserer stærkt på kvinders hårde vilkår i et mandsdomineret samfund, på voldelig og psykisk undertrykkelse, men også på flere af disse kvinders styrke.
(…)
Erik går forfærdelig meget igennem. Et barn uden den far, han aldrig møder, et barn, der søger efter en identitet, sin identitet.”
★ ★ ★ ★ Preben Rasmussen, Dagbladenes Bureau 29. september 2018

 

Som sagt er romanen meget forskellig fra Jesper Wung Sungs, og det er en gribende fortælling om et menneske, der voksede op med den tids racisme, og som beslutter ikke at se tilbage, men at se fremad og skabe sit eget liv.
★ ★ ★ ★ ★ ★ Bogpusheren

 

God som begreb spænder jo vidt og er egentligt et sjovt ord at bruge om bogen, for jovist er den meget smukt skrevet, og en fryd at læse rent sprogligt, men den er også forfærdelig. Forfærdelig, fordi den gør ondt i hjertet at læse. På trods af, at bogen er en vaskeægte ”pageturner”, blev jeg nogle gange nødt til at holde pause, når jeg læste den, fordi jeg sad med tårer i øjnene i en togkupé på vej til arbejde. I dine øjne fortæller en hjerteskærende men smuk historie, der udover at være en personlig fortælling også maler et billede af hundrede års passage i det danske samfund – på godt og ondt.
Kathrine på Meremellemlinjerne.dk 28. september 2018

 

Magen til helstøbt, rørende, gennemført, smuk og ambitiøs roman skal man lede længe efter.
(…) ‘I dine øjne’ er en uafrystelig fortælling om identitet, kærlighed på trods og vores længsel efter at høre til.
Signe Langtved Pallisgaard i Villabyerne 20. november 2018

 

“Malene Ravn er en rutineret forfatter med flere anmelderroste romaner bag sig. Hun skriver sig ubesværet ind under huden på sine personer og får samtidig tegnet et fornemt tidsbillede af udviklingen i Danmark fra 1899 og frem til 2001. Implicit stiller hun et svært spørgsmål: Hvornår er man egentlig dansker?
”I mine øjne” er en fascinerende fortælling, som især i afsnittet om Erik føles decideret gribende.”
★ ★ ★ ★ Christian Møgeltoft i Jyllandsposten 4. december 2018

 

“Malene Ravn har formået at skabe en roman, hvor man kommer hele følelsesregistret igennem flere gange.”
Simone Eriksen, Littuna 3. december 2018

 

Det er en langsom og rolig fortælling, forfatteren giver sig god tid og har kælet for detaljerne. Bogen består af 4 dele, med hver sin hovedperson: først Agnete og Lai Fun, derefter Gudrun, så Erik og slutteligt Nete. Jeg var vild med bogens sprogbrug, Malene Ravn forstår at sætte ord sammen og skrive de skønneste sætninger. Hun giver læseren  mange fine beskrivelser af situationer, stemninger og følelser.
(…)
Jeg var meget vild med romanen, både selve fortællingen og sproget – ‘I dine øjne’ får mine varmeste anbefalinger.
★ ★ ★ ★ ★  Vibeke Holm Andersen i Bogrummet 6. januar 2019

 

“(…) romanen er uendeligt smuk og finfølt, klart konstrueret og læseværdig, ikke som historisk dokument, men som en vellykket roman og et dyk ned i det menneskelige sind.
Tak for den lille perle af livsmod.”
Sidse Laugesen i magasinet Danmark-Kina nr. 111, 2019

 

★ ★ ★ ★ ★  Litfix

 

En fabelagtig roman. Rørende og hjertegribende. (…) En varm og stærk anbefaling herfra.
Litteraturtale  8. marts 2019

 

Romanen er et fint tidsbillede og uhyre velskrevet. Den får en varm anbefaling med herfra.
♥  ♥  ♥  ♥  ♥   Ordtryk 12. august 2019

 

Romanens sprog og handling flyder, bevæger, lærer os noget. Om en Danmarks historie vi aldrig må glemme. Og om kærlighedens pris.
Det er en velskrevet slægtsroman med en rørende slutning (som jeg self ikke spoiler, men you’ll love it). Den er lang, men handlingen er nem at følge og progressionen i romanen er episk uden at virke performet. Ind og ud mellem de små og store dramaer.
Litteraturdk juni 2019

 

“Malene Ravns tykke roman om en dansk kinesers sidespring er blevet en tung, sejlende pærevælling af prosasovs, der er ligesom for sød som for sur.”
Lars Bukdahl i Weekendavisen 7. december 2018

 

Artikler

Jyllandsposten 16. november 2018

Nordjyske 17. november 2018

Politiken 10. november 2018

Lime december 2018

Bogrummet februar 2019

Biblioteksmagasinet nr. 1 2019, s. 6-7

Bogmagasinet  marts 2019 s. 9

Podcast

Radio24syv 23. november 2018

TV

Vild med bøger 9. april 2019

 

Omslaget er skabt af Alette Bertelsen. Fotografiet af den lille Erik er i privateje (venligst udlånt af Jette Lehmann).