Se Litteratursidens film om ‘Hvor lyset er’ – og læs lidt om DR Romanprisen

‘Hvor lyset er’ er nomineret til DR Romanprisen 2021 og bliver læst af bibliotekernes læseklubber i januar måned. Der er seks nominerede til Romanprisen, og hver roman diskuteres i månederne december til maj, hvorefter læseklubberne udvælger tre romaner til finalen. I juni udvælger juryen af læseklubmedlemmer vinderen af prisen.

Det har stor betydning for mig at være nomineret til DR Romanprisen. Dels er nomineringen en anerkendelse af mit arbejde, dels er jeg glad for, at det er netop dén pris, romanen er nomineret til, fordi romanerne læses og udvælges af læsere. De læsere, som jeg skriver til og arbejder for hver dag.

Om jeg vinder er ikke så vigtigt, det at romanen er med og bliver læst og diskuteret af så mange i læseklubberne rundt omkring i hele landet, er det vigtigste. Det glæder mig så helt enormt, at Carl og Elys fortælling når så mange, og jeg håber, at romanen vil være en god og væsentlig oplevelse for den enkelte.

Her kan du se Litteratursidens lille film om ‘Hvor lyset er’ – og på Litteratursiden.dk kan du være med til at diskutere romanen, også med mig, den 20. januar kl. 10-11.

Gå tur med Carl & Ely på Frederiksberg

Nu kan du besøge udvalgte steder fra ‘Hvor lyset er’ ude i Frederiksbergs gader eller hjemme fra din sofa. Sammen med Frederiksberg Bibliotek har jeg lavet en digital vandretur, som du finder her.

På turen besøger vi

Fiskergade på Nørrebro, som Carl blev flyttet til som 10-årig i 1897,

Roarsvej, hvor den gravide Ely, hendes mor Anna og søstrene flyttede hen i 1913, da Elys far havde slået hende,

Forchhammersvej, hvor Carl og Ely boede, da deres lille søn, Hans, kom tilbage til dem efter at have været i pleje,

og til sidst Lorry, forlystelsesetablissementet, hvor kunstnerne mødtes og udsmideren Gulddahl huserede.

Jeg læser udvalgte passager fra ‘Hvor lyset er’, og bibliotekar Michael Bach fra Frederiksberg Bibliotek fortæller om stedernes historie.

Jeg håber at du vil nyde vandreturen i Carl Fischers fodspor.

Kh Malene

(vandreturen er tilgængelig på Frederiksberg Biblioteks hjemmeside til d. 1/10 2021)

HVOR LYSET ER er nomineret til DR Romanprisen

Jeg er stolt og glad over at HVOR LYSET ER er nomineret til DR Romanprisen 2021. Tak til DR og Litteratursiden.

DR Romanprisen er så særlig, fordi læsekredse over hele landet læser og diskuterer de seks nominerede bøger. Det er fantastisk at HVOR LYSET ER bliver genstand for den fordybelse, det er jeg meget beæret over. Jeg glæder mig til at deltage i onlinedebatten hos Litteratursiden, når min roman bliver læst i januar 2021. Hvis du vil være med i en DR Romanpris læseklub, skal du henvende dig til dit bibliotek.

I juni er HVOR LYSET ER og Stine Askovs glimrende KATALOG OVER KATASTROFER blevet nomineret. I september bliver endnu en nominering offentliggjort og i december de sidste tre. I december går klubberne igang med læsningen, og i juni 2021 kåres vinderen.

Du kan læse mere om nomineringen og prisen hos Litteratursiden.
Her kan du høre mig fortælle om HVOR LYSET ER – og du kan finde omtale og anmeldelser her.

HVOR LYSET ER

HVOR LYSET ER udkom 4. juni 2020, og fortællingen om kunstnerparret Carl og Ely Fischer er blevet modtaget godt.

HVOR LYSET ER er udkommet på Forlaget Gyldendal. Omslag: Alette Bertelsen efter papirklip af Carl Fischer.

I romanen følger vi Carl fra hans femårsfødselsdag i 1892 til hans død i 1962, og allerede i barndommen ser hans mor, at Carl har store kunstneriske evner. Som lille græder han over udsigten til at blive maler, men som voksen sætter han kunsten over alt andet – med store konsekvenser for hans nærmeste. Den sprudlende skønne skuespilelev Ely er hans store kærlighed, og mødet med Carl bliver hendes skæbne.

I arbejdet med romanen har jeg været meget optaget af kvindeliv og -historie, af børnenes vilkår og af kunst og kunstnerliv selvfølgelig, prisen for at hengive sig til kunsten.

Romanen er baseret på en virkelig familiehistorie og er fuld af elverpiger, djævlebiller, ildebrand og kærlighed.

I videoen her fortæller jeg mere om romanen:

Du kan finde HVOR LYSET ER her

Hvor lyset er – ny roman på vej

Hvor lyset er udkommer 4. juni 2020 på Forlaget Gyldendal

Den 4. juni 2020 udkommer min fjerde roman, HVOR LYSET ER, en historisk roman om kærlighed, uægte børn, bohemeliv, kunst, sygdom og mørke. Jeg glæder mig sådan til at dele den med jer. Både fordi fortællingen ligger mig på sinde, og fordi det er blevet sådan en smuk bog.

HVOR LYSET ER handler om kunstneren Carl Fischer, som levede fra 1887-1962. Han arbejdede smukt med hvad man kan kalde sjælens portræt, det følsomme og intense studie. Modellen var som regel hans elskede hustru, Ely.
De to levede også et intenst liv sammen. De levede for kunsten, og Ely arbejdede hele livet tæt sammen med Carl som hans model og forretningsfører. De fik hurtigt et barn, som de gav fra sig. Sønnen blev sendt tilbage i favnen på de to, da han var fire år gammel, under den spanske syge, og deres familieliv blev præget af komplekse følelser. Det blev ikke mindre kompliceret af, at Ely på et tidspunkt hvor Carl ikke kunne male, lod sin søster flytte ind hos dem og være Carls model.

Virkeligheden som inspiration
Virkelighedens Carl Fischer var min mands oldefar, og hans måde at være på, fx måden han var far på, har sat sig spor i familien. Jeg var nysgerrig efter at forstå hvordan han kunne give sit barn fra sig og senere, da sønnen kom hjem, ikke var hvad man kan kalde en kærlig far, for ham. Familien ejer en masse Fischer-værker, og der løber den her følsomhed i dem, en indsigt, som hans søn ikke mærkede meget til. Jeg ville finde om bag det ydre – ligesom Carl Fischer gør i sine portrætter – og skabe en forbindelse til ham og Ely.
Jeg har skrevet på en omfattende research og på de minder og fortællinger der er i familien. Al den historiske og faktuelle viden fandtes efterhånden som knappenåle på et kort over Carl og Elys liv. Alle de her ting de havde oplevet, sagt og gjort, og som jeg vidste. Meget af det følte jeg var vigtigt. Men deres væsen er umuligt at fange med knappenåle og for at indfange det, måtte jeg slippe det hele og lade mig synke ind i fortællingen, opleve det, skrive alt det frem jeg ikke vidste, men mærkede.
Manuskriptet blev til HVOR LYSET ER, og omslaget har Alette Bertelsen lavet over et originalt Carl Fischer papirklip fra 1945 (hvis tilblivelse vi følger i romanen).
Kh Malene Ravn

Vild med bøger

Jeg har været med i “Vild med bøger” for at tale om de tematiske sammenhænge mellem Eva Tinds nye roman OPHAV og min I DINE ØJNE. Vi havde en god samtale om generationsforskelle og om at finde hjem. Du kan se med her.

Malene Ravn og Eva Tind i Vild med bøger (DR K 2019)
Flemming Møldrup, Vild med bøger 9. april 2019 (DR K 2019)

Ny roman: I DINE ØJNE

I DINE ØJNE er udkommet og har fået en varm modtagelse. Lige nu er romanen i restordre, og der kommer snart et nyt oplag fra tryk.  Jeg er lykkelig over, at der er så stor efterspørgsel, og der skulle heldigvis være masser af eksemplarer ude i de fleste butikker.
Her er en række fotografier fra udgivelsesreceptionen og interview/oplæsningsarrangementer. Hvis du gerne vil møde mig og høre mere om I DINE ØJNE, så tjek kalenderen. Jeg håber vi ses.